Chefer har vi alldeles för många av - vi behöver ledare!

Att samarbeta med ett bollplank eller katalysator till ledningsgruppen som hjälper er att se och förstå hur gruppen kan bli bättre genom att ta hand om potentialen i var och en. Att anlita en coach som stöd, pepp och utmaning i din roll som chef. Ger ofta mer effekt än ytterligare ett kort seminarium. Så här ser jag på ledarskapets roll.

Att samarbeta med ett bollplank eller katalysator till ledningsgruppen som hjälper er att se och förstå hur gruppen kan bli bättre genom att ta hand om potentialen i var och en. Att anlita en coach som stöd, pepp och utmaning i din roll som chef. Ger ofta mer effekt än ytterligare ett kort seminarium. Så här ser jag på ledarskapets roll.

Det är dags att sätta fokus på ledarrollen. Personen som inte bara innehar en titel som betyder att man är chef på en given nivå i organisationen eller för ett specifikt projekt, utan individen som axlar ledaransvaret. I hundvärlden pratar man ofta om ledarskapets roll, i människovärlden ser vi det som självklart att du ska veta vad du behöver göra. Så lätt är det inte. Risken är att du tar efter dåliga förebilder eller fastnar i att pricka av på listan, "chefens rutiner" som du fått från HR.

Vi behöver fler av följande:

👉 En ledare som tillåter sig att vara människa och som ser sina medarbetare som människor, inte bara kuggar i maskineriet.

👉 En ledare som är både tydlig, lyhörd och prestigelös.

👉 En ledare att lita på som chef och överordnad.

👉 En ledare som fattar även obekväma beslut och visar vägen.

👉 En ledare som har modet att ta tag i sina egna rädslor och tillkortakommanden.

Som chef OCH ledare behöver du ägna mer tid åt vad du står för och dina förutsättningar, istället för att oroas eller förundras över vad andra tror på. Det måste vara okej att vilja ha en coach. Vi måste jobba mer med utveckling av ledningsgruppen, mellan ledningsmöten. Ni kommer frigöra både tid och kraft och får ökad fokus på det som verkligen spelar roll. Höj er egen standard och andra kommer att följa, precis som ert positiva rykte.

Den som startar med ett kraftfullt VARFÖR manipulerar inte, den inspirerar. Den som själv gör genom handling behöver kommunicera mindre om vad som är viktigt. Tvärtom blir sämre resultat. Tvärtom är - dåligt ledarskap!

💪 Vi behöver fler starka ledare för en ny tid.
💪 Vi behöver fler modiga ledare som våga sätta ned foten och stå upp för det man tror på. På alla nivåer i våra organisationer.

För detta behöver du utvecklas.

Att samarbeta med ett bollplank eller katalysator till ledningsgruppen som hjälper er att se och förstå hur gruppen kan bli bättre genom att ta hand om potentialen i var och en.

Att anlita en coach som stöd, pepp och utmaning i din roll som chef. Ger ofta mer effekt än ytterligare ett kort seminarium.

Du vet vart du hör av dig om det låter intressant 😉 🤗

Jag säger som en av mina stora förebilder Jan Eliasson:
”Det är ett stort ansvar att vara chef, men samtidigt ett stort privilegium.”

#sluta_chefa #börja_leda #ledarskap #coachning #utveckling

(Foto: jag och en av våra kära hundar Balder när han var en "liten kille". För mig handlar ledarskap bland annat om omtanke. Det kommer du långt med. Och en puss på örat ibland 😂 )


Sluta tanka skit

16 april 2024

När det våras är det lätt att ha "sol i sinne", men annars då..? Vi fastnar lätt i det som stör, som kanske inte ens är sant. Vi fastnar lätt i det vi inte har, istället för att ta tillvara allt det andra. Vi dras lätt med i andras oro, när vi själva kanske mår alldeles förträffligt! Här ger jag dig några grundläggande tankar.

Poddsnack om tystnadskultur

31 januari 2024

Alla som jobbar med organisations- och medarbetarutveckling borde lära sig att se och förstå tystnadskultur. Vill du lära dig mer om det goda ledarskapet får du ibland dyka in på den mörka sidan - det har vi gjort! Mekanismer, beteenden och signaler. Ledarskapets inverkan och vad som krävs för att motverka, såväl som hur du kan stötta andra (och själv förstå!) när du själv är mitt i den. Du vänjer dig fort!

Blås i pipan och det går åt pipan!

31 januari 2024

Visslar du på väg till jobbet eller visslar du för att du behöver hjälp att komma därifrån? I det första fallet behöver du troligen inte tänka så mycket på eller oroa dig för en tystnadskultur och det är normalfallet för de flesta verksamheter. Det är när du istället befinner dig mitt i tystnadskulturen eller står vid sidan och ser den. Då är det dags att fylla lungorna och blåsa ut. Du ser oegentligheter, vill påtala brister eller är själv drabbad!

Åk till toppen