Passion är inte konjunkturkänslig

Passion är inte konjunkturkänslig, men tydligen är de flesta chefer det. Istället för att fokusera på att bygga en stark företagskultur och motiverade medarbetare, har de flesta chefer blivit alltför bekväma med status quo. Det är dags att skaka om ledarskapskulturen och sätta passionen tillbaka in i arbetsmiljön.

Framgångsrika team och vinnande kulturer skapas inte genom att hålla fast vid gamla vanor och traditioner. De kräver förändring, innovation och en ständig strävan efter att förbättra. Så om du vill leda ett framgångsrikt team, måste du vara villig att tänka utanför boxen och ta välgrundade risker.

Hitta passionen på jobbet eller dö en långsam död av tristess och apati. Men det verkar som om vissa chefer inte bryr sig om det heller. De vill hellre ha en lugn och stillsam arbetsplats där ingen sticker ut eller tar några risker.

Vad hände med att sträva efter förändring och innovation?

Vad hände med att vara "villig att tänka utanför boxen"?

Varför är det fortfarande så svårt för vissa chefer att ta till sig detta enkla koncept? Jag tror att det här problemet beror på en bristande förståelse för vad passion egentligen betyder. Vissa människor tror att det bara handlar om att vara entusiastisk, men det är så mycket mer än så. Passion handlar om att ha en stark förkärlek till något, att vara villig att göra vad som krävs för att nå sina mål och att arbeta hårt för att förbättra sig själv och andra.

Gary Hamel, management-guru och författare skrev redan 2007 i sin bok The Future of Management (2007) om de viktigaste kännetecknen för en framåtriktad, framgångsrik verksamhet;

• Passion 35 %

• Kreativitet 25 %

• Initiativ 20 %

Blev du förvånad? Själv blir jag bara alltmer övertygad. När du som ledare, förälder, partner eller medarbetare hittar glädjen och passionen i det du gör kommer du prestera och må bättre. Vissa saker är dock inte alltid så kul, men ska ändå göras. Prova då att vända på det:

Ta fram glöden, glädjen och "just do it".

I Hamels bok och den undersökning han refererar till återfinns intellekt i 15 % av verksamheterna, hårt jobb nämner endast 5 % och lydnaden är 0!.

Det måste får vara okej att vara lite "crazy" helt enkelt.

Att vara annorlunda, släppa fram passionen och att vara snabb det ger en vinnare. Sant eller inte? Prova! Stick ut ur mängden, bryt mönster. Och agera, gör något annorlunda. Bryt mönster och planera inte ihjäl dig. Långtidsplanen blir ändå inte som du tänkt dig. Du måste våga och orka stå emot kritikerna dock.

Tänk också på att passionen inte är konjunkturkänslig. Tvärtom. Skratta mer på jobbet. Våga bryta mönster, våga vara annorlunda. Inte minst när det sägs vara (!) lågkonjunktur.

Passion är även en av mina personliga ledstjärnor.

  • Att släppa fram glädjen i vardagen.
  • Att välja stimulerande uppdrag.
  • Att samarbeta med roliga människor.
  • Att prova nya aktiviteter.
  • Att lära nya saker.

Hur passionerad är du inför ditt jobb? Hur skulle du kunna släppa in mer lust, passion och glädje i det du gör?

Att ha passion på jobbet kan öka vår motivation och prestation, och även bidra till en bättre arbetsmiljö och högre företagsprestation. Studier visar att passion kan leda till ökad kreativitet, engagemang och arbetsglädje, samtidigt som det minskar risken för utbrändhet. Det borde räcka som argument.

Det är därför viktigt för företag att främja passion genom att ge medarbetare utmaningar och stödja deras personliga utveckling.

Det finns fler studier som visar på sambandet mellan passion på jobbet och prestation. En studie publicerad i Journal of Organizational Behavior visade att anställda som var passionerade på sina jobb var mer engagerade och presterade bättre än de som inte var det. En annan studie, ur Academy of Management Journal, fann att passionerade anställda upplevde mindre stress och var mer benägna att hjälpa sina kollegor. Det finns också studier som visar att passion på jobbet kan leda till ökad arbetsglädje, minskad personalomsättning och ökad kreativitet.

Att vara passionerad handlar om att ha stark förkärlek till någon eller något. När jag ser glimten i ögonvrån på en person vars glöd verkar ha slocknat då vet jag att jag gjort ett gott jobb!

Visst är det så även för dig; när du gör något av glädje och varför inte passion!? så gör du sannolikt uppgiften bättre. När du själv "glöder" får du andra att tända.

När vet du att du gjort ett bra jobb?

Tänk på att torrt trä brinner bäst.
För att få fyr på elden räcker det att du har den första gnistan och tänder på.

Jag har en dröm att en dag ska människor bedömas efter sin passion och inte bara efter sitt CV. Att man ska få jobba med det man älskar och inte bara för att överleva. Låt passionen tända en eld inom dig och brinna starkare än någonsin för ditt syfte.

Hur ser det ut med passionen och kreativiteten där du jobbar? Får den det utrymme som den förtjänar? Är det okej att vara lite crazy utan att kollegorna tittar snett?

Du kan inte tända en eld i någon annans hjärta förrän den brinner i ditt eget uttryckte Ralph Emerson, amerikansk författare och filosof redan i mitten av 1800-talet.Inte så mycket nytt under solen alltså. Och speciellt viktigt om du är ledare på ett eller annat sätt. Glöden, passionen, attityden kommer från insidan.

Det är just detta jag jobbar med varje dag, att få dig och andra att hitta glöden. Det är vad som får elden att brinna i mig!

Så, till alla chefer och medarbetare där ute:

Det är dags att sluta vara bekväma och börja vara passionerade.

Om du inte kan tända en eld i ditt eget hjärta, hur ska du då kunna tända den i någon annans?

 


Sluta tanka skit

16 april 2024

När det våras är det lätt att ha "sol i sinne", men annars då..? Vi fastnar lätt i det som stör, som kanske inte ens är sant. Vi fastnar lätt i det vi inte har, istället för att ta tillvara allt det andra. Vi dras lätt med i andras oro, när vi själva kanske mår alldeles förträffligt! Här ger jag dig några grundläggande tankar.

Poddsnack om tystnadskultur

31 januari 2024

Alla som jobbar med organisations- och medarbetarutveckling borde lära sig att se och förstå tystnadskultur. Vill du lära dig mer om det goda ledarskapet får du ibland dyka in på den mörka sidan - det har vi gjort! Mekanismer, beteenden och signaler. Ledarskapets inverkan och vad som krävs för att motverka, såväl som hur du kan stötta andra (och själv förstå!) när du själv är mitt i den. Du vänjer dig fort!

Blås i pipan och det går åt pipan!

31 januari 2024

Visslar du på väg till jobbet eller visslar du för att du behöver hjälp att komma därifrån? I det första fallet behöver du troligen inte tänka så mycket på eller oroa dig för en tystnadskultur och det är normalfallet för de flesta verksamheter. Det är när du istället befinner dig mitt i tystnadskulturen eller står vid sidan och ser den. Då är det dags att fylla lungorna och blåsa ut. Du ser oegentligheter, vill påtala brister eller är själv drabbad!

Åk till toppen